Greenfashionqueen
Image default
Geschenken

Bloedkoraal sieraden

Wat is bloedkoraal?

Bloedkoraal, is zoals de naam het al zegt, een koraalsoort uit de Middellandse Zee. Deze soort wordt op een diepte van 2 tot zelfs 280 meter gevonden. Bloedkoraal is meestal een donkeroranje tot roodachtige kleur koraal. Echter, bloedkoraal komt ook in de kleuren zwart en wit voor. Dit zijn wel zeldzame kleuren. Een skelet van bloedkoraal is al eeuwen een grondstof voor antieke sieraden. Zo worden er vaak kralen van bloedkoraal gemaakt. Hiervan worden weer kettingen of armbanden gemaakt. Bloedkoraal is naast parels, barnsteen en ivoor een van de weinige natuurlijke stoffen waarvan sieraden worden gemaakt.

Bloedkoraal heeft een spirituele betekenis. 

Bloedkoraal wordt al duizenden jaren gedragen als sieraad. Dat heeft namelijk een reden. De steen, of beter beter gezegd de kalksteen is in staat om de drager innerlijke rust te bieden. Zo brengt de steen emoties in balans en bevordert het de intuïtie. Ook schijnen de stenen te helpen tegen neerslachtigheid. Mede hierdoor is het een populaire steen om te verwerken als sieraad.

Kralen van bloedkoraal

Bloedkoraal wordt vaak geslepen tot kralen. Deze kralen vind je vaak in Nederlandse streeksieraden, zoals in de Zeeuwse klederdracht. Omdat bloedkoraal vaak tot een kraal wordt verwerkt, is het toepasbaar in vele verschillende soorten sieraden. Zo heb je bloedkoralen kettingen en armbanden. Ook wordt bloedkoraal verwerkt in oorbellen of antieke sloten. Een veel voorkomend edelmetaal bij bloedkoralen sieraden is goud. De combinatie van goud en rood is unieke en populaire combinatie.

Zeeuwse klederdracht in combinatie met bloedkoraal

Een bekende Nederlandse klederdracht is de Zeeuwse klederdracht. Dit type klederdracht heeft ook een eigen streeksieraad, namelijk de Zeeuwse Knoop. De Zeeuwse knoop ook wel Zeeuws knopje of Zeeuws knoopje genoemd, is een traditioneel streeksieraad uit Zeeland. De Zeeuwse knoop wordt en werd vaak versierd en afgemaakt met een bloedkoraal. Naast een Zeeuwse knoop vindt je ook bloedkoraal in andere streeksieraden uit Zeeland, zoals armbanden en kettingen.

 

https://www.antiekesieraden.nl/