Greenfashionqueen
Image default
Bedrijven

De sneaker van vroeger tot nu

Kijk maar eens in de schoenenkast: waarschijnlijk heb jij ook een paar sneakers. Maar hoe is deze schoen zo populair geworden? Wij zochten het voor je uit.

Niet-zo-comfortabele schoenen

Het verhaal van deze populaire schoen gaat terug tot ongeveer 1800, toen mensen doorgaans schoenen met rubberen zolen droegen. Ze zaten niet heel lekker omdat er nauwelijks verschil was tussen de linker- en rechterschoen. Pas in 1892 kwam een comfortabeler model op de markt. Daarna steeg de populariteit snel. Aan het begin van de 20e eeuw werden deze schoenen al in groten getale geproduceerd.

Bekende merken

Vanaf dat moment zien ook merken als Converse en Adidas de potentie van de sneaker. Converse bedacht de All Star, een schoen die nog steeds door miljoenen mensen wordt gedragen. Gooi deze sneakers in de wasmachine en ze kunnen weer jaren mee. Andere merken gingen zich focussen op sportschoenen en in het bijzonder tennisschoenen. In de jaren ’20 werd in Duitsland de adidas sneaker op de markt gebracht. Er ontstond een heuse sneakerstrijd: Adi Dassler zette zijn succesvolle merk voort terwijl zijn broer een ander schoenmerk oprichtte, namelijk Puma. Ook dit bedrijf is inmiddels geen onbekende in sneakerland.

Populariteit van sneakers nu

Het woord ‘sneaker’ ontstond destijds ook. Sneakers verwijst namelijk naar sluipen. Je zou er namelijk op kunnen lopen zonder dat iemand je kan horen. In de jaren ’50 was de sneaker niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. De schoen was niet slechts een schoen om mee te sporten, maar werd ook op school en naar feesten gedragen.

Sneakers in de wasmachine blijven populair

Doordat bekende sporters sneakers gingen dragen en hun naam verbonden aan bekende merken, werd de schoen populair bij de jeugd. Denk aan topsporters als Michael Jordan en Björn Borg- al is die laatste misschien bekend om zijn onderbroekenlijn. Ook bij ouders werden de schoenen geliefd, want sneakers de wasmachine is natuurlijk erg handig. Ook filmsterren en zangers waagden zich in de jaren ’70 aan deze trend. Inmiddels verbinden zangers en andere sterren aan bekende sneakermerken. Was de sneaker al geliefd; tegenwoordig staan mensen uren in de rij om het nieuwste paar te scoren.

https://sneakersreinigen.nl/sneakers-in-de-wasmachine/