Greenfashionqueen
Image default
Winkelen

Geschiedenis van de schoen

We dragen ze allemaal, ze zijn niet te missen en brengen de perfecte outfit naar een ander level. We noemen ze: schoenen. Toch is het tegenwoordig moeilijk te bedenken dat er een tijd was, waar deze niet bestonden en het echt een uitvinding was voor de mens. 

Terug in tijd

In de prehistorie werden dierenhuiden voor bijna alles gebruikt. De huid werd goed schoongemaakt met behulp van vuurstenen. Vervolgens werden deze huiden ingewreven met vet of rode oker. Dat was nodig, want daar werden de ‘schoenen’ lekker soepel van. Rond 1500 voor Christus droegen  de farao’s en ook de rijkeren in Egypte al schoenen. Het was in het begin dus vooral een statussymbool. Deze werden gemaakt van leer en voor de vrouwen van gevlochten riet. 

Het leer had verschillende kleuren en de schoenen uit die tijd leken nog vooral op pantoffels. 

De naam

Schoen stamt af van het woord ‘voet bekleedsel’. In het middeleeuws luidde het ook wel ‘scoe’ en het meervoud daarvan was dus scoen. Dit word leek echter veel op: zoen, harpoen, meloen ect. Meervoud was hierdoor nu moeilijk te herkennen en zo is de meervoudsvorm uiteindelijk veranderd naar: schoenen. 

Sandaal

Net als de schoen hebben de Egyptenaren ook een grote rol gespeeld bij de ontdekking van de sandaal. Circa 3000 voor Christus werden de eerste sandalen gemaakt om Egyptenaren te beschermen tegen de hitte van het zand. Toendertijd werden sandalen gemaakt van hout en buiten de egyptenaren droegen ook Monniken deze. Verder een groot verschil was dat in tegenstelling tot de schoen, ook de arme de sandaal mocht dragen. Het woord sandaal is ontstaan door een mengeling van de Franse benaming ‘ sandale’, de Latijnse ‘sandalium’ en het Griekse ‘sandalon’. 

Er is in de loop van de tijd enorm veel vooruitgang geboekt als het gaat om de productie, kwaliteit en uiterlijk van de schoen, maar het blijft toch ook nog altijd bijzonder hoe dit allemaal tot stand is gekomen. Je vindt nu in verschillende winkels de meest speciale schoenen. Een voorbeeld is Shoelia. In de eeuwen voor onze tijd was het een hele prestatie om een schoen te maken en kunnen dragen en dat is iets om niet te vergeten.

 

https://www.shoelia.nl/