Greenfashionqueen
Image default
Aanbiedingen

McDonalds, de meest bekende fastfood keten

De grootste fastfoodketen ter wereld is de McDonalds. Het begon allemaal kleinschalig in 1955. Dick en Mac McDonald hadden een kleine hamburgerketen in San Bernardino (Californië). Dick en Mac waren zonen van Ierse immigranten en waren de bedenker van het eerste restaurant. Het restaurant ging open in 1940 en kreeg in 1948 landelijke bekendheid. Ze hadden een methode bedacht waarmee ze snel hamburgers konden bakken. Tijd werd bespaart door de hamburgers mee te geven aan de kassa. De gebroeders McDonalds waren hierdoor uitvinder van het eerste fastfood concept.

 

Verkoop van McDonalds

 

Ray Kroc was een zakenman en verkocht milkshake machines. Hij kwam langs McDonalds en kreeg het idee om meerdere hamburgertenten te openen. Hij had oorspronkelijk het idee dat hij zo meer milkshake machines konden verkopen. In 1950 kocht hij de licentie van de hamburgerketen van Dick en Mac. Vanuit zijn ideeën is de hamburgerketen groot geworden.

 

Succesvolle franchise formule

 

McDonalds is een voorbeeld van een succesvolle franchise formule. Het bedrijf groeide zo hard doordat het als franchise verkocht werd. Vooral na het bouwen van een vestiging in Rusland en China zorgde voor een stormloop. In 1971 kwam de fastfoodketen voor het eerst naar Nederland. Albert Heijn besloot de formule te kopen en bouwde de eerste fastfoodketen in Zaandam. In Nederland zijn er meer dan 250 vestigingen. Ongeveer 20 vestigingen zijn in handen van McDonalds zelf de rest is allemaal franchise.

 

Mcdrive

 

Bijna alle McDonalds vestigingen hebben een McDrive. Deze toevoeging is in Amerika bedacht waardoor klanten de auto niet meer uithoeven. Op deze manier kan de fastfoodketen nog meer klanten tegelijk helpen. In Amerika wordt het een drive-thru genoemd. In Nederland werd in 1987 de eerste McDrive geopend in Huis ter Heide. Het gevolg was dat er een complete file ontstond van auto’s die er doorheen wilde rijden.

 

Producten

 

Een aantal bekende producten zitten standaard in het assortiment van elke McDonalds. Het assortiment bestaat voornamelijk uit hamburgers en friet. Vanwege het ongezonde imago is hier de salade en wrap aan toegevoegd. Elk land heeft speciale producten die nergens anders verkrijgbaar zijn. In Nederland wordt al vanaf het begin de McKroket verkocht.

 

McDonalds prijzen

De McDonalds prijzen staan niet op internet, althans, niet op de site van de Mac zelf. Dit heeft er mee te maken dat McDonalds een franchise bedrijf is en ze een klein percentage mogen afwijken van de richtprijzen. Hebben ze een dure locatie zoals bijvoorbeeld het centrum van Amsterdam, dan mogen de prijzen iets hoger zijn. Dit geldt alleen voor de producten die niet in de aanbieding zijn. De Mac heeft regelmatig Euroknallers en die prijzen moeten landelijk hetzelfde zijn.

 

McDrive, eten halen zonder naar binnen te gaan

De McDrive is een service die wordt aangeboden door McDonald’s. Het is een drive-through waar je met je auto naartoe kunt rijden om eten en drinken te bestellen en mee te nemen zonder dat je uit je auto hoeft te stappen. Je kunt het menu bekijken, je bestelling plaatsen en betalen bij een speciaal raam. Vervolgens krijg je je bestelling mee en kun je weer verder rijden. De McDrive is erg handig voor mensen die onderweg zijn of geen tijd hebben om in het restaurant te eten. De McDrive is alleen voor auto’s en niet voor scootmobielen, ondanks dat je misschien ook 4 wielen hebt.