Greenfashionqueen
Image default
Computers / Internet / Web Design and Development

Het leggen van een rieten dak

Voorheen waren rieten daken eigenlijk enkel een optie voor de armere delen van de bevolking. Hoe anders is dat nu, nu tegenwoordig een rietdekkersbedrijf juist wordt ingeschakeld wanneer er een dak moet worden gelegd op een luxe huis.

Vroeger was riet een goedkope manier om je dak te beleggen, omdat dat ook het enige materiaal was dat op je dak kwam. Dat maakte het daken niet per se erg stevig en het was bovendien ook brandgevaarlijk. Tegenwoordig zijn er gelukkig meerdere manieren om een rieten dak steviger, duurzamer en vooral ook veiliger te maken.

 Allereerst wordt er tegenwoordig eigenlijk nooit meer gekozen voor een constructie waarbij er alleen gebruik wordt gemaakt van riet. Er wordt tegenwoordig vaker gekozen voor een combinatie van riet en een ander materiaal, meestal dakpannen. De dakpannen worden dan eerst gelegd en het dak wordt afgemaakt met het riet. Het riet bedekt alle dakpannen, waardoor de dakpannen er dus echt alleen maar liggen voor de stevigheid van de constructie, maar niets afdoen aan het uiterlijk van het dak.

Ook aan het riet zelf is in de loop der jaren veel veranderd. Zo wordt er tegenwoordig ook vaak gebruik gemaakt van nep riet. Dat nep riet ziet er net zo goed uit als echt riet, maar heeft als voordeel dat het niet behandeld hoeft te worden en ook minder gevoelig is voor biologische groei, bijvoorbeeld van mos of schimmels. Er wordt ook nog wel echt riet gebruikt, maar dat echte riet wordt tegenwoordig eerst geïmpregneerd met een beschermende en vooral ook brandwerende vloeistof. Deze behandeling maakt je rieten dak een heel stuk duurzamer en net zo veilig als andere opties van bijvoorbeeld beton of alleen maar dakpannen. Met het juiste onderhoud kan je dus jarenlang veel plezier hebben van je rieten dak, zeker wanneer er genoeg onderhoud plaatsvindt.

http://www.rietwerk.nl