Greenfashionqueen
Image default
Bedrijven

Meer over de levensduur van ledlampen

Harstikke fijn dat we tegenwoordig overal ledlampen kunnen kopen, maar het is wel zaak op de kwaliteit te letten. Er zijn nu eenmaal goede, minder goede en ronduit slechte leds op de markt. Bij een lage kwaliteit winkel-, werkplaats- of magazijnverlichting neemt de lichtopbrengst snel af en is de levensduur een stuk korter dan de standaard. Om het mogelijk te maken ledlampen onderling te vergelijken is de LB / LBC normering in het leven geroepen.

Op www.leddesignholland.nl – de website van led expert Led Design Holland – lezen we over deze maatstaf onder meer het volgende: “ (…) De LB normering bestaat uit twee delen, L-waarde en B-waarde. In Nederland heeft men nog een derde waarde toegevoegd, de C-waarde en hanteert men de LBC normering. (…) “. De L-waarde geeft aan hoeveel Lumen de lamp nog bezit aan het einde van de levensduur. De waarde wordt uitgedrukt als een percentage van het oorspronkelijke Lumen-getal. Simpel gezegd: heeft een lamp een hoge L-waarde dan is het een goede lamp. De B vertelt hoeveel lampen in totaal niet goed zijn. Een voorbeeld. Op de verpakking van een ledlamp staat B30. Dit betekent dat circa 30% van dit specifieke model niet zo lang meegaat als verwacht zou mogen worden. We hebben het dan over falende lampen. Dan de C in de LBC graadmeter, die heeft betrekking op het percentage lampen dat naar verwachting helemaal zal uitvallen. Stel u heeft in uw fabriek 10 C10 leds hangen. Rekent u erop dat 1 daarvan (namelijk 10%) op een bepaald moment – voordat de aangegeven levensduur voorbij is – geen licht meer zal geven. De A-kwaliteit lampen van nu hebben een erg laag C-getal.

Wilt u meer weten over een betere lichtkwaliteit in de werkplaats, het magazijn of de winkel? We zullen daar in volgende artikelen zeker op terug komen. Heeft u op dit moment een prangende vraag? We raden u aan contact op te nemen met Led Design Holland. Bel met 076 – 888 3300 of stuur een mail gericht aan info@leddesignholland.nl.

https://www.leddesignholland.nl/